Spørgsmål & svarTilbage

Hvad laver fuglene i løbet af en hel dag?

Svar: Vildfuglene sover ligeså længe det er mørkt, og når det er lyst er de vågne hele tiden.
Småfuglene sover altså ikke til middag. Ligesom for alle andre dyr og mennesker er deres aktiviteter tilpasset til dagslængden, årstiden og vejret: I Vinterperioden (november-marts) nedsætter fuglene deres aktivitet grundet den kortere dagslængde og kulden.
Morgensangen er begrænset til et minimum og de fleste fugle begrænser aktiviteten til et enkelt morgen- og aften måltid enten i naturen eller på foderpladsen. Resten af dagen sidder de i træer, buske og hække og putter sig for at spare på varmen og energien.  I Yngleperioden (april-juli) går det tiltagene stærkt.
Der skal findes en mage og der skal dannes par og der skal etableres et territorium - som skal forsvares – og der skal parres og bygges rede og der skal lægges æg og der skal skaffes masser af føde til både ungerne og den stærkt forøgede flyve aktivitet. I denne periode søger fuglene føde det meste af tiden og kan derfor også ses på foderpladsen det meste af dagen.
Morgenen begynder ved daggry med sang, som til dels har til formål at tiltrække en mage og dels at fortælle andre artsfæller at territoriet er optaget.

Efter Yngletiden kommer en kort Fældeperiode i august måned.
Yngletidens slidte fjer skal erstattes af en ny fjerdragt og samtidig bliver der bedre mulighed for at komme utøj fra yngletiden til livs.
Småfuglene er sårbare og har desuden ikke den bedste flyvefærdighed, så i denne periode begrænses aktiviteterne til et spejlbillede af vintersæsonen: Et morgen og et aftenmåltid og resten af dagen sidder småfuglene i skjul og putter sig og pudser fjer (som de i øvrigt gør hele året rundt for at trimme fjerdragten og sætte fjerene på plads). Fældeperioden efterfølges af Forberedelsesperioden: September og oktober er månederne, hvor trækfugle fra det Nordligere Skandinavien kommer til Danmark for at mellemlande eller overvintre og nogle danske småfugle forbereder sig på at trække sydpå eller sydvest på til varmere vinter opholdssteder.

Men langt hovedparten af årets danske fugle er standfugle, og skal derfor forberede sig til at være i optimal kondition til at kunne overleve den barske vinterperiode.
Det betyder konstant aktivitet for at finde føde og et kolossalt liv på foderpladsen hele dagen. I netop denne periode ser vi fuglene foretrække fedtrige foder emner såsom nødder, solsikkefrø, hampefrø og fuglebolde og andre fedtblandinger.