Hvordan skal jeg fodre fuglene?

For at få et rigt og underholdende fugleliv i haven anbefaler vi at fodre med flere forskellige slags foder på forskellige måder for at tiltrække mange forskellige slags fugle til din have hele året rundt.

Du kan servere foderet på foderbræt eller i foderautomater hele året rundt. Du skal ikke lægge foder direkte ud på jorden. Fuglene sørger selv for, at en del af foderet fra foderbræt og foderautomater lander på jorden, hvor andre fugle vil tage det.

Du kan dog med fordel lade nogle æbler blive liggende på jorden. Både solsorten og droslen vil elske dig for det.

Det er vigtigt, at dine foderautomater passer til fodertypen. En foderautomat til nødder er ikke ideel til fodring med frø.

Hvis du vælger at lægge fuglebolde i en foderautomat, anbefaler vi, at du tager nettet af boldene. Det gør det nemmere for fuglene at spise dem.

Du skal ikke servere for meget foder af gangen. Det er bedre at afstemme mængden til en dag eller to og så fodre hver eller hver anden dag. Det er også vigtigt at huske, at du ikke er alene om at forsyne fuglene. Din have er en del af et større system og dine naboer fodrer sikkert også, så du behøver altså ikke at have dårlig samvittighed over en lille mængde eller at du glemmer at fodre eller ikke har mulighed for det i en periode.

Det er en rigtig god idé at flytte lidt rundt på foderbræt og foderautomater med jævne mellemrum. På den måde undgår du uhygiejniske ophobninger af gamle foderrester. Det har stor betydning for fuglenes sundhed og trivsel.

Det er også en god idé at rengøre både foderbræt og foderautomater regelmæssigt. Gamle foderrester, ekskrementer og levn fra andre fugle udgør en risiko for fuglene og skal derfor fjernes.

Du kan vælge at vaske foderbrættet med sæbe eller et desinfektionsmiddel og slutte af med kogende vand. Foderautomater til frø kan rengøres med almindeligt rengøringsmiddel og en flaskerenser. Husk at bruge handsker og vask hænderne grundigt bagefter.

Vand er livsvigtigt – også for havens fugle, så husk at servere vand hele året rundt da de spiser tør kost i store mængder og derfor har et stort behov for at drikke. Fuglene bruger også vandet til at bade i, både for at holde sig rene og for at blive afkølede på en varm sommerdag, så det er naturligvis vigtigt, at vandet er rent og udskiftes ofte.