Vinter

Vintertid – i sne står urt og busk måske i skjul

Fuglene er afhængige af, at du serverer et varieret udbud af energirig foder på foderpladsen i haven i den kolde tid, for naturens spisekammer er ved at være tomt. Der er ikke mange bær og frugter tilbage på buske og træer og også antallet af insekter er dalet dramatisk.

Jorden er kold, hård og måske dækket af et tykt lag sne, og så er det ikke muligt for fuglene at finde føde.

Fuglenes aktivitetsniveau er dalet markant, og du ser ikke så mange mere, ligesom den lystige kvidren er ophørt. Fuglene bruger nu al deres energi på at spise og på at holde varmen. En lille fugl har en kropstemperatur på ca. 44 grader. Det kræver masser af energi at opretholde denne temperatur, og fuglen har derfor dagligt behov for at spise en mængde, der svarer til 1/3 af dens vægt for at overleve.

Der har været en tradition for, at vi kun fodrer fuglene, når det er rigtig koldt og sneen daler. Snevejr er da også katastrofalt for fuglene, for så er det næsten umuligt for dem at finde føde på egen hånd. Men vi skal huske, at fuglene også har en hård tid i en grøn og våd vinter.

Det er af stor betydning for fuglene, at du serverer et varieret udbud af energirig foder og vand ved foderpladsen i haven. I perioder med frost kan du servere lunken vand, det varer længere, inden vandet fryser til.

Fuglene er mest sultne om morgenen, så det er en rigtig god idé at fylde op på foderpladsen hen under aften.

Efter morgenmaden putter fuglene sig for at holde varmen. Det er derfor en god idé at opsætte redekasser i haven også på denne tid af året. Så har fuglene et trygt sted at være, og de når at vænne sig til dem, inden det bliver forår.

Du vil snart have mange trofaste gæster i haven og vil se fuglene på en helt anden måde end i den øvrige del af året. Fuglenes farver træder meget tydeligt frem, nu hvor træer og buske står helt bare.